×

Het ABC en de rode draad

Het Evangelie van Gods glorie - Dag 1

Het evangelie dat mij is toevertrouwd,
het evangelie over de »glorie« van de gelukzalige God


(1 Tim. 1:11, NBV [‘majesteit’])

Het christelijk geloof is anders dan alle andere godsdiensten. Je hebt niet veel woorden nodig om dat verschil aan te wijzen. Eén woord is genoeg: Evangelie, in vertaling: ‘goed-nieuwsbericht’. Anders dan bij andere godsdiensten gaat het in het ABC van het christelijk geloof niet over wat jij moet doen, maar over wat God doet en wat hij heeft gedaan.

Anders dan bij andere godsdiensten gaat het in het ABC van het christelijk geloof niet over wat jij moet doen, maar over wat God doet en wat hij heeft gedaan.

De eerste les van het christelijk geloof begint met de profielpagina van God. Je vindt er zijn persoonsgegevens, wie hij is en wat hij doet. God is Vader, Zoon, en Heilige Geest: hij is de drie-enige. Hij presenteert zich als Schepper, hij treedt op als Bevrijder, hij is Koning. Wat jij doet is niet onbelangrijk, maar het verhaal van het christelijk geloof begint er niet mee. Het begint met God, en als je zijn profielpagina goed bekijkt weet je: dat is goed nieuws.

Een ABC is in veel gevallen iets voor beginners, maar bij het Evangelie is dat niet zo: er zit zoveel in, je bent er nooit mee klaar. Anders dan sommige mensen denken is in het christelijk geloof wat God doet en wat hij heeft gedaan niet alleen het ABC, maar ook de rode draad in het christelijk geloof, het motief dat steeds weer terugkeert. Het Evangelie is het eerste woord, het is ook het laatste woord, en het is alles daartussenin.

Het Evangelie is het eerste woord, het is ook het laatste woord, en het is alles daartussenin.

En hoe zit het dan met wat jij doet? Wat jij hebt gedaan en wat jij moet doen kun je niet losmaken van die rode draad van het Evangelie: het geschenk dat God iedereen die gelooft in zijn Zoon een paspoort geeft van zijn Koninkrijk, vrijspreekt van schuld, een nieuwe status toekent als door hem geadopteerd kind, zijn Geest geeft als persoonlijke coach voor een nieuw leven, en de ogen opent voor zijn glorie.

Een verrassende samenvatting

Een van de grootste christelijke denkers is de apostel Paulus. Hij was eerst een openlijke vijand van het Evangelie: hij spoorde christenen op om ze gevangen te laten zetten. Daar kwam een eind aan toen hij op een van zijn reizen een bijzondere ervaring had: het was alsof hij een schijnwerper uit de hemel op zich gericht kreeg, en hij hoorde een stem zeggen: ‘Saul, Saul, waarom vervolg je mij?’.

‘Waarom vervolg je mij …’ — wie zegt dit?, moet er door zijn hoofd gegaan zijn. De stem ging verder: ‘Ik ben Jezus, die jij vervolgt.’ Toen werd het Paulus duidelijk dat hij niet maar christenen vervolgde, maar Jezus die zij hun Heer noemden. Het zette zijn leven op de kop. De Heer stelde hem aan als zijn bijzonder gezant. Voortaan was hij Paulus, de apostel. Van vijand werd hij boodschapper van het Evangelie.

Paulus was een groot denker, maar dit had hij niet zelf had bedacht.

Paulus vat de inhoud van het Evangelie op verschillende manieren samen. De ene keer zegt hij: het Evangelie gaat over Gods Zoon. Een andere keer: het Evangelie gaat over genade. In de woorden hierboven geciteerd in de dagtekst geeft hij nog weer een andere samenvatting: het Evangelie gaat over Gods glorie. Ook al was hij een groot denker, dit is iets wat hij niet zelf had bedacht. Zoals hij zelf zegt: dit is ‘het evangelie dat mij is toevertrouwd’, en dan bedoelt hij, toevertrouwd door de Heer die hem op missie gestuurd had.

Het Evangelie van Gods glorie — dat is misschien wel de meest verrassende samenvatting. Waar het Evangelie dan concreet over gaat, ‘Gods glorie’, daarover gaat het in dit dagboek. Voor vandaag is het voldoende als je twee dingen onthoudt. (1) Het Evangelie van Gods glorie is het ABC van het christelijk geloof, de eerste les. (2) Het Evangelie van Gods glorie is de rode draad in het christelijk geloof, het motief dat steeds weer terugkeert.

Noot van de redactie: 

De teksten in deze serie vormen een vingeroefening voor een dagboek dat later gepubliceerd zal worden (voorlopige titel: Onvergelijkelijke grootheid. Het Evangelie van Gods glorie, Uitgeverij Van Wijnen). Het voornemen is elke dinsdag- en vrijdagavond een nieuwe tekst online te zetten: een routebeschrijving halverwege de week, en dan nog een tegen het einde van de week.

Klik hier voor alle delen uit deze serie.

Laad meer
Laden