×

‘Er zijn gewoon te veel vluchtelingen voor ons om goed te kunnen helpen’, riep een Moldavische voorganger uit. Wat we voor onze ogen zien gebeuren is een tragedie die met de dag in omvang toeneemt. Toch kunnen we samen specifieke projecten steunen en het verschil maken in het leven van individuele mensen. Dringende, essentiële hulp is nog steeds nodig, evenals opvang en herhuisvesting van de vluchtelingen.

Dit is een korte update met suggesties om hulp te bieden aan hen die lijden en die van huis en haard verdreven zijn. Lees hier ons vorige verslag.

Project 1: Polen

De respons op de nood is bemoedigend. Kerken die verbonden zijn met Razemdlaewangelii (‘Samen voor het Evangelie’), de Poolse tak van TGC, zijn vastberaden en met grote inzet doorgegaan om de vluchtelingen liefdevolle steun te geven.

Ons huidige dilemma is dat we onze laatste rekening voor de verwarming in de kerk niet kunnen betalen …

Een voorganger rapporteert: ‘…we zijn overweldigd door wat er hier gebeurt met zoveel oorlogsvluchtelingen die ons land binnenstromen. We proberen te helpen waar we kunnen en dat betekent dat we onderdak bieden in ons kerkgebouw, bij mensen thuis en dat de vluchtelingen ook worden ondergebracht in opvangcentra in de stad. Ons huidige dilemma is dat we onze laatste rekening voor de verwarming in de kerk niet kunnen betalen en dat we veel meer water en elektriciteit zijn gaan gebruiken, waarvan de prijzen ook nog eens drastisch zijn gestegen.’

Er is steeds meer behoefte aan het vrijmaken of uitbreiden van opvangmogelijkheden.

Specifieke behoeften zijn: betaling van huur, meubilair, wasmachine, twee koelkasten, drie magnetrons, haardrogers, elektrische waterkokers.

Daarnaast: voedsel naar Oekraïne (3000 euro per vrachtwagenlading), brandstof om hulp te brengen (elke rit: 500 euro naar de grens, 1100 euro transport in Oekraïne), alsook Bijbels en andere literatuur in het Oekraïens.

U kunt giften ook overmaken op de rekening van TGC Nederland en Vlaanderen (NL56 INGB 0009 6116 15 van stichting TGC Nederland en Vlaanderen, ANBI-erkend), dan zullen wij zorg dragen voor het overmaken naar Polen.

Project 2: Slowakije (nieuw)

Een goede vriend van Tim Savage, onze Europese Area Coördinator, runt een christelijk centrum dat tot honderd vluchtelingen kan opvangen.

De meeste tijd zitten de mensen in Oekraïne in hun kelders. Zonder elektriciteit of verwarming.

Hij schrijft het volgende over de eerste vluchtelingen die al zijn aangekomen: ‘Ze deelden hun ervaringen. Dat was erg verdrietig en emotioneel. De meeste tijd zitten de mensen in Oekraïne in hun kelders. Zonder elektriciteit of verwarming. De mensen die hier al zijn, staan klaar om de vluchtelingen te verwelkomen en te dienen. Oxana is een verpleegster, dus zij zal verantwoordelijk zijn voor het geven van medicijnen. Ala zal helpen met het wassen van kleding en Nasta zal hulp organiseren in de keuken en bij het schoonmaken.’

De specifieke behoeften voor dit project betreffen de lopende kosten (geschat op ongeveer 15 euro per persoon per dag). Daarnaast is er nog een dringende behoefte: ‘We overwegen om een busje met 9 zitplaatsen ter beschikking te stellen, zodat we meer mensen kunnen vervoeren (vluchtelingen, personeel en toekomstige gasten).’ Geschatte kosten: 20.000 euro.

Project 3: Moldavië (nieuw)

Moldavië is het armste land van Europa. De grens met Oekraïne is meer dan 1200 km lang. Hier is, misschien nog meer dan elders, de nood enorm. In samenwerking met een Moldavische voorganger, die met de Britse zendingsorganisatie European Mission Fellowship (EMF) werkt, en verschillende andere voorgangers, willen we fondsen werven om hulp, huisvestingsmogelijkheden en christelijke literatuur te kunnen geven.

Er zijn gewoon te veel vluchtelingen voor ons om goed te kunnen helpen. Hoe kunnen we degenen helpen die op lange termijn huisvesting en verzorging nodig hebben?

Geven voor deze projecten

Giften voor deze projecten kunt u overmaken op de rekening van TGC Nederland en Vlaanderen (NL56 INGB 0009 6116 15 t.n.v. stichting TGC Nederland & Vlaanderen, ANBI-erkend), met vermelding van het project waar u voor geeft. Dan zullen wij ervoor zorgen dat het volledige bedrag zal worden overgemaakt voor het aangewezen project. Giften voor deze projecten kunnen ook rechtstreeks overgemaakt worden:

– Polen: onze zusterorganisatie: IBAN: PL81124019361111001091109582 – Swift/BIC Code: PKOPPLPW, onder vermelding van: “Help for Ukrainian war victims”

– Slowakije: ‘IN Network Slovakia, n.o.’ – IBAN: SK1556000000006014440004 (Swift/BIC: KOMASK2X) onder vermelding van ‘Refugee Ministry’,

– Moldavië: EMF Mission – IBAN: GB62BARC20925410340073 (Swift: BARC GB22) onder vermelding van ‘Moldova’

Ten slotte

Als TGC Europa / TGC Nederland en Vlaanderen moedigen wij u van harte aan om te overwegen deze projecten te steunen. We zullen u op de hoogte houden en suggesties blijven doen voor specifieke aanvullende projecten.

Laad meer
Laden