×

Het verhaal van de misdadiger aan het kruis – en wat het voor ons betekent

Als je op zoek bent naar een kort en krachtig verhaal dat het evangelie van genade duidelijk maakt, dan is het verhaal van de misdadiger die naast Jezus gekruisigd werd (Lucas 23:39-43; Mattheüs 27:38-44) onovertroffen.

In werkelijkheid werden er twee misdadigers naast Jezus gekruisigd. De ene vertrouwde Hem en ontving verlossing, de andere niet. In dit artikel zullen we het verhaal van de eerste misdadiger, de berouwvolle misdadiger, in vier delen doornemen.

1) Beide misdadigers bespotten Jezus
Een kruisiging zuigt het leven en de energie uit een lichaam. Mattheüs vertelt ons in zijn verslag dat de twee misdadigers de weinige adem die ze nog hadden gebruikten om Jezus te bespotten (Mattheüs 27:44). Hiermee deden ze hetzelfde als de religieuze leiders en andere toeschouwers die getuige waren van Zijn dood (zie Mattheüs 27:39-43).

Jezus was niet verbaasd om de spot te horen of om tussen twee misdadigers gekruisigd te worden (zie Jesaja 53:12). Jezus citeerde en vervulde Psalm 22 toen Hij bad: “Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?” (Psalm 22:2). Dezelfde psalm zegt ook: “Allen die mij zien, bespotten mij; zij trekken de lippen op, zij schudden het hoofd en zeggen: Hij heeft zijn zaak op de HEERE gewenteld – laat Die hem bevrijden! Laat Die hem redden, als Hij hem genegen is.” (Psalm 22:8-9).

2) De berouwvolle misdadiger erkende zijn zondigheid
Terwijl de ene misdadiger Jezus beledigde en zei: “Als U de Christus bent, verlos dan Uzelf en ons”, berispte de boetvaardige misdadiger hem: “Vreest zelfs u God niet, nu u hetzelfde vonnis ondergaat? En wij toch rechtvaardig, want wij ontvangen straf overeenkomstig wat wij gedaan hebben, maar Deze heeft niets onbehoorlijks gedaan.” (Lucas 23:39-41).

Wat een verbluffende transformatie. De misdadiger bespotte Jezus niet langer, nu verdedigde hij Hem. Wat veranderde er? We weten niet wanneer de berouwvolle misdadiger God begon te vrezen, maar we vinden aanwijzingen als we naar de Schrift kijken en bedenken wat de misdadiger naast Jezus ervoer.

Johannes vertelt dat Jezus vóór de rovers stierf (Johannes 19:32-34). Dit betekent dat de berouwvolle misdadiger alles kon zien wat er gebeurde toen Jezus aan het kruis hing, inclusief Zijn schreeuw: “Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen” (Lucas 23:34). We weten niet wat de misdadiger dacht toen hij deze woorden hoorde, maar het is niet moeilijk om je voor te stellen dat er zoiets als het volgende door zijn hoofd ging: “Als Hij bereid was om de man te vergeven die de spijkers in Zijn handen en voeten dreef, dan was Hij misschien ook bereid om mij te vergeven. “[Colin
Smith suggereerde deze woorden in zijn boek Heaven, How I Got Here: The Story of the Thief on the
Cross (Christian Focus; Revised edition, 2015).]

3) De berouwvolle misdadiger geloofde in de Heere Jezus Christus
Na een innerlijke transformatie zei de misdadiger: “Heere, denk aan mij, als U in Uw Koninkrijk gekomen bent” (Lucas 23:42). De misdadiger geloofde dat Jezus een koning was met een echt koninkrijk. Normale koningen sterven niet aan een kruis en hebben al helemaal geen koninkrijk na hun dood. De misdadiger geloofde dus dat deze koning meer was dan een aardse koning, Hij was een reddende Koning die in staat was om hem mee te nemen naar zijn hemelse koninkrijk.

4) De berouwvolle misdadiger werd gered door Jezus
Jezus antwoordde de berouwvolle misdadiger met de meest hoopvolle woorden: “Voorwaar, zeg Ik u, heden zult u met Mij in het paradijs zijn” (Lucas 23:43). Een misdadiger die ’s ochtends wakker werd en op weg was naar de hel, zag zijn eeuwige bestemming veranderen met een eenvoudige smeekbede aan de Heiland. “Heere, denk aan mij.”

Wat betekent dit verhaal voor ons?
Dit verhaal herinnert ons er allereerst aan dat verlossing een geschenk van God is. De berouwvolle misdadiger had geen tijd voor goede daden. Hij kon de mensen van wie hij gestolen had niet terugbetalen, de armen niet helpen en zich niet laten dopen. Hij had ook geen ontwikkeld geloof. Hij zou waarschijnlijk gezakt zijn voor een bijbelkennistest. Het enige wat hij kon doen was in geloof naar de Heiland kijken en om genade vragen. En meer had hij niet nodig.

De ervaring van de berouwvolle misdadiger is een perfecte illustratie van de Bijbelse waarheid dat redding een genadegave van God is die we ontvangen door geloof en niet door werken (zie Efeziërs 2:8-9; Titus 3:5).

Ten tweede laat het verhaal van de berouwvolle misdadiger ons zien dat geen zonde te erg is om vergeven te worden. De berouwvolle misdadiger had al een doodvonnis gekregen voor zijn wandaden. Alles wat we over zijn zonde weten is dat de Schrift hem een misdadiger (moordenaar of rover) noemt. Deze zonde verdiende volgens de wereld de dood. Maar volgens Jezus was het vergeeflijk. De dood van Jezus is genoeg om de schuld van al onze zonden te betalen (Romeinen 6:23). Wat de zondaar moet doen is zijn of haar zondigheid erkennen en belijden en Jezus om vergeving vragen.

Uiteindelijk betekent dit verhaal dat er ook voor jou hoop is. De berouwvolle misdadiger geloofde in zijn laatste minuten in Jezus Christus. Dit is het bewijs dat God genade zal tonen en de zonden zal vergeven van iedereen die in Hem gelooft, zelfs al is het met hun laatste adem.

Dit is een heerlijke waarheid! Maar misschien ken je deze waarheid en denk je: “Ik leef nu zoals ik wil en vertrouw op Jezus als ik ouder ben”, of “Ik vertrouw op Jezus op mijn sterfbed”. Twee vragen laten zien hoe roekeloos het is om zo te denken:

1) Hoe weet je dat je later de kans krijgt? Je hart kan in een seconde stoppen met kloppen en dan ga je naar de hel.

2) Hoe weet je dat je Jezus in de toekomst zult willen vertrouwen als je dat nu niet wilt?
De waarheid is dat we net als de misdadiger zijn. We hebben gezondigd tegen een heilige God en verdienen Zijn toorn. Op een dag moet ieder mens voor het oordeel verschijnen (Hebreeën 9:27). Maar zoals we in het verhaal van de misdadiger zagen, is er hoop voor iedereen die zich in geloof en berouw voor God vernedert. Als je dit doet, zal Jezus met vreugde tegen je zeggen: “Voorwaar, zeg Ik u, heden zult u met Mij in het paradijs zijn.”

De oorspronkelijke versie van dit artikel is gepubliceerd op de website van de Spaanstalige TGC (Coalición por el Evangelio). Voor de originele Engelstalige versie zie: https://openthebible.org/article/the-story-of-the-thief-on-the-cross-and-what-it-means-for-us/

Ga dieper in op het verhaal van de misdadiger in het boek van Colin Smith, Heaven, How I Got Here:
The Story of the Thief on the Cross (Christian Focus; Revised edition, 2015).

Nederlandse vertaling: Colin S. Smith, Hoe ik in de hemel kwam (Grace Publications); https://www.gracepublishinghouse.com/

Dit boek is verfilmd en is gratis te zien via de volgende link: https://vimeo.com/925039880/1e4c6d5c4d

Al dit materiaal kan heel goed gebruikt worden als evangelisatiemateriaal.

Meest gelezen

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Laad meer
Laden