×

Drie motivaties om de zonde te haten

Mijn ervaringen met counseling, het ouderschap en mijn persoonlijke streven naar godsvrucht hebben me geleerd dat het haten van de zonde een prioriteit is die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, maar nauwelijks overschat kan worden. Zonde heeft gevolgen. Deze gevolgen zijn vaak pijnlijk. Het is een echte verleiding voor ons om de gevolgen te haten, maar er nooit aan toe te komen de zonde te haten. Begrijp me niet verkeerd, we moeten de manier haten waarop zonde onszelf en anderen schaadt. Maar daar kunnen we het niet bij laten. Pas als de zonde echt wordt gehaat vanwege zijn afschuwelijke en weerzinwekkende karakter, kunnen we steeds meer godvruchtig leven.

We kunnen vooruitgang boeken op het gebied van moraliteit, zonder vooruit te gaan in heiligheid. Voor dat laatste is immers een godvruchtige haat van de zonde nodig.

Je zou zonde daarom om drie redenen moeten haten. Mogen ze bij het overdenken ervan een heilige haat opwekken tegen alles wat zich verzet tegen de heerschappij van God in onze levens.

1. Vanwege het verzet tegen Gods Woord
Het Woord van God is goed. Het weerspiegelt Gods karakter en leert ons wat heiligheid wel en niet is (Rom. 7:12-13). Zonde is daarom overtreding van Gods wet (1 Joh. 3:4). Zonde is georganiseerd verzet tegen goedheid. Het is ons openlijke protest tegen Gods heerschappij over ons.

Het is bovendien geen vreedzaam protest. Het is de gebalde vuist tegen de koninklijke regering. Terwijl de wet van God een goede wet is. Hij bepaalt wat goed is (Ps. 119:68); alles wat zich tegen God verzet is slecht en verdorven. Zo moeten we er in staan. De zonde is niet simpelweg onze toestand, persoonlijke aanleg of het resultaat van onze omgeving. Die factoren spelen allemaal wel mee, maar zonde is veel meer dan dat! Zonde is slecht omdat het verzet is tegen een goede God. Zonde wijst Zijn Woord af en keert zich af van Hem op Zijn troon. Beste vrienden, haat de zonde omdat die is gedrenkt in de gal van alles wat ongewenst is. Er is niets prijzenswaardig, humoristisch, schattig of goed aan. Zonde is in zijn diepste wezen afschuwelijk.

2. Vanwege het vernietigende effect
We weten uit de Bijbel dat de dood het loon op de zonde is. Denk daar eens over na: elke grafsteen in de geschiedenis is het handelsmerk van de zonde. Elke minuut sterven er 105 mensen. Dat zijn er 151.600 per dag en meer dan 55 miljoen per jaar. De zonde is vernietigend. Maar de zonde maakt niet alleen een einde aan het leven, hij maakt het leven ook beklagenswaardig. Elke ruzie, slag in het gezicht, steekpartij, roddel en boze stem is een gevolg van de zonde. De tranen van spijt, schuld, schaamte en angst zijn een gevolg van de zonde. De zonde maakt levens in recordtempo kapot. Om de vernietigende kracht te zien, hoef je alleen maar om je heen te kijken. Haat niet alleen de beperkte gevolgen van zonde in je eigen leven, maar ook de rampzalige verwoesting die de verdorvenheid met zich meebrengt voor de mensheid. Haat alle gevolgen, maar haat de zonde nog des te meer.

3. Vanwege Jezus’ lijden
Ik bid dat ik je mag overtuigen als dat tot nog toe niet is gebeurd. Hoe slecht is de zonde als Christus moest sterven om ervoor te betalen? Hoe afschuwelijk is de zonde als die ten koste ging van de oneindige schoonheid van Immanuel? Zie je niet de roet en stank ervan, nu Christus daar naakt hangt en snakt naar adem? De geslagen en gehavende Jezus betaalde de prijs van de zonde.

Ye who think of sin but lightly
Nor suppose the evil great
Here may view its nature rightly,
Here its guilt may estimate.
Mark the Sacrifice appointed,
See who bears the awful load;
‘Tis the WORD, the LORD’S ANOINTED,
Son of Man and Son of God.

Bedenk wanneer de zonde je verleidt hoe Christus bloedde en stierf voor die zonde. Bedenk hoe Hij de zonde zo haatte en jou zo liefhad dat hij die vreselijke last droeg.

Who but Christ had dared to drain,
Steeped in gall, the cup of pain
And with tender body bear
Thorns and nails and piercing spear?

Denk, wanneer je bedenkt hoe je de zonde moet bestrijden, hoe je Verlosser vocht tegen de zonde. Zie hoe Hij de eeuwige beker van goddelijke toorn tot op de bodem leegdronk, waardoor er voor jou plaats is aan de tafel van de Heere en jij de beker van zegen kunt drinken. Vriend, bedenk hoe Jezus Zijn kostbare bloed vergoot voor jouw zonde. En steun dan met betraande ogen en vastberadenheid op de Geest en weerspiegel Gods haat tegen de zonde. De genade van Golgotha zal je geestelijke antenne zo ontwikkelen dat je de zonde zult zien als buitengewoon weerzinwekkend.

 

https://www.thegospelcoalition.org/blogs/erik-raymond/motivations-to-hate-sin/

Vertaald door Pieter Beens

Laad meer
Laden