×

Lezen: Psalm 77

Toen kwam hij tot zichzelf en dacht: De dagloners van mijn vader hebben eten in overvloed, en ik kom hier om van de honger.
Ik zal naar mijn vader gaan…
Lucas 15:17-18a

De impact van de opvoeding in al z’n aspecten op het hele leven van ieder mens is enorm. Welk voorbeeld geven ouders, een lerares, een broeder uit de gemeente? Is het ‘godsdienstige’ aspect naadloos verweven met het geheel, of is er sprake van een ‘kloof tussen zondag en maandag’? Hoe gaan je ouders met andere mensen om? Het maakt een groot verschil of je met harde hand bent opgevoed door autoritaire ouders, of door gebrekkige maar levende getuigen van een liefdevolle, genadige God. Welk beeld van God heeft je vorming thuis, op school en in de kerk bij jou nagelaten?

Ik ben mij ervan bewust dat deze paar zinnen warme en blijde herinneringen wakker kunnen maken, maar net zo goed een wereld van pijn en verdriet kunnen oproepen.

Het maakt een groot verschil of je met harde hand bent opgevoed door autoritaire ouders, of door gebrekkige maar levende getuigen van een liefdevolle, genadige God.

De jongste zoon had zijn erfenis al ontvangen én compleet verbrast, en toch was het testament van zijn vader nog niet leeg. Integendeel, het belangrijkste, onverwoestbare deel lag nog geheel onaangetast en ontdekte hij pas toen het geld op was. Eén ding had zich onuitwisbaar in zijn geheugen vastgezet: ik heb een goede en vergevingsgezinde vader. Hij had zijn vader schofterig behandeld en op zijn hart getrapt, maar hij durfde desondanks te hopen dat die zijn schuldbelijdenis zou aanvaarden en hem minstens zo goed als zijn knechten zou willen behandelen.

Welk beeld heb jij van God? Wat durf je van Hem te verwachten?

Eén ding had zich onuitwisbaar in zijn geheugen vastgezet: ik heb een goede en vergevingsgezinde vader.

Zingen: Psalm 77:4

Noot van de redactie: 

Ga naar het overzicht van alle artikelen in de serie 30 x Lucas 15.

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit: Bijbels Dagboek 2015 (De Vuurbaak 2014).

Laad meer
Laden