9-10 oktober 2023: conferentie 'Het Evangelie in een seculiere tijd'

×

Alles over Jezus: Tim Kellers herdenkingsdienst

“Het is je misschien opgevallen dat dit niet de gebruikelijke herdenkingsdienst is,” vertelde Kathy Keller aan de ongeveer 2000 gasten die vandaag bijeen waren om Tim Keller te herdenken. Ze bedoelde dat er weinig eerbetuigingen waren en geen video’s of foto’s van haar man.

“Dat komt omdat Tim alles zelf heeft geschreven, precies zoals hij begrafenissen voor andere mensen graag deed,” zei ze. “Je hebt het zeker over de overledene, maar daarna praat je over de God voor wie die persoon nu staat.”

Dat is precies wat er gebeurde tijdens de laatste dienst van Keller. De oprichter van de Redeemer Presbyterian Church in New York City en medeoprichter van The Gospel Coalition overleed op 19 mei aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Hij werd 72 jaar oud.

Tim is bij Jezus
Kathy sprak halverwege de 90 minuten durende dienst in St. Patrick’s Cathedral, een van de oudste en grootste kerken van de stad. Zelfs dan was de ruimte beperkt tot genodigden, waaronder acteur Max McLean, actrice Patricia Heaton, New York Times columnist David Brooks, rapper Lecrae, historica (en recent bekeerd) Molly Worthen en The Gospel Coalition medeoprichter Don Carson. Bijna 10.000 anderen van over de hele wereld keken naar de livestream die door Redeemer City to City werd uitgezonden.

bron: City-to-city livestream

“Tim ligt begraven op St. Michael’s Cemetery … maar die plek is enorm groot en je kunt het graf niet eens vinden ook al zou je het proberen,” zei Kathy terloops. “Maar probeer het alsjeblieft niet, en dit is de reden waarom ik niet wil dat je het doet: ken je die scènes in films, zoals aan het einde van Saving Private Ryan, waar iemand een hart-tot-hart gesprek heeft staande bij de grafsteen van de overledene? Tim en ik voelden ons daar altijd ongemakkelijk bij omdat de persoon er niet echt bij is.”

In plaats daarvan: “Tim is bij Jezus, genezen, geliefd, meer levend en gelukkiger dan hij ooit is geweest,” zei ze, terwijl ze sprak op conversatietoon. “Nu we het toch over de grafsteen hebben, wil ik je vertellen dat ik er verschillende Bijbelverzen voor heb overwogen. . . . Laat me je nu mijn favoriet vertellen.”

Ze las Jesaja 25:6-9 voor en verduidelijkte toen: “Dat is niet wat ik op de grafsteen ga zetten, die zou dan wel drie meter hoog zijn. Dat is alleen de context.”

Ze heeft haar oog laten vallen op Jesaja 26:1, 12 en 19, “Op die dag zal dit lied gezongen worden…want al onze zaken hebt U ook voor ons in orde gebracht… Uw doden zullen leven – ook mijn dood lichaam – zij zullen opstaan. Ontwaak en juich, u die woont in het stof.”

Jesaja sprak over een toekomstige realiteit zonder dood of tranen, en “Tim leeft nu in die realiteit,”  zei ze. “Wat verlang ik ernaar dat we allemaal vertrouwen hebben in de God die hij nu van aangezicht tot aangezicht aanbidt, zodat we op een dag allemaal samen aan dat feest kunnen deelnemen.”

Geliefde vader
Toen week ze af van het script dat het 28 pagina’s tellende programma voorschreef en bood de microfoon aan haar jongste en oudste zoons aan. “Jonathan, heb jij iets te zeggen?”

Dat had hij. “Pa was – en is – een begenadigd bemoediger,” zei Jonathan. “Laten we bemoedigd worden, vrienden en familie, zelfs in ons verdriet, door de herinnering aan zijn leven, dat een getuigenis is van iets dat groter en langduriger is dan wat we hier op aarde hebben.”

Zijn broer David volgde met het meest emotionele moment van de dienst, waarbij hij meerdere keren pauzeerde om zijn tranen te bedwingen tijdens zijn gebed. “Hemelse Vader, we zijn verdrietig om het verlies, maar we troosten ons met de wetenschap dat Pa vervuld is van vreugde,” zei David, terwijl Kathy en Jonathan in de buurt stonden. “We vragen U om ons te ontmoeten in ons verdriet en ons eraan te herinneren dat Uw liefdevolle offer aan het kruis en de opstanding de dood heeft overwonnen, zodat wanneer U ons naar huis roept, we vol vreugde kunnen zeggen wat hij deed: “Ik ben klaar om Jezus te zien. Stuur me naar huis.’”

Nadruk op evangelisatie
De rest van de herdenking volgde de orde van de dienst, met lezingen uit de Bijbel en uit C.S. Lewis, liederen gekozen door Keller en een preek van familievriend Sam Allberry.

“De kwaliteiten die we zo mooi vonden in Tim zijn allemaal weerspiegelingen van wat zo duidelijk in Christus te vinden is,” zei Allberry. “Alles wat Tim was, zij het dan ook onvolmaakt, is Christus altijd volledig en compleet geweest. Of om een van Tims gedenkwaardige zinnen te gebruiken: “Jezus is de
ware en betere Tim Keller.’ En dus is de beste manier om Tim te waarderen en te begrijpen door aan Christus te denken.”

Jezus, de machtigste persoon op aarde, kwam om ons te dienen en voor ons te sterven, zei Allberry.

“Tim was een buitengewone dienaar omdat hij zich door Jezus liet dienen,” zei hij. “Het feit dat hij zelf door Christus gediend was, stelde hem in staat om zo velen van ons zo geweldig te dienen. Dus laat jij je door Jezus dienen? Als je dat nog nooit hebt gedaan, zou je Jezus jou dan vandaag, vanmiddag, op dit moment willen laten dienen?”

Allberry’s evangelisatie oon deed denken aan de laatste spraakmakende begrafenis in het evangelicalisme. Toen Billy Graham in 2018 overleed, gaf ook hij familie en vrienden de opdracht om het evangelie te delen met de meer dan 2.000 aanwezigen bij de herdenkingsdienst.

“Tim was heel duidelijk dat hij wilde dat de boodschap op evangelisatie gericht zou zijn en niet over hemzelf zou gaan,” vertelde Allberry aan TGC.

Doeltreffende dienst
Datzelfde doelgerichte thema liep door de liederen heen.

“Ik heb elke hymne gekozen en er zit een volgorde in,” vertelde Keller de aanwezigen tijdens een eredienst in het National Institutes of Health in april. Zijn redenering stond in het programma.

“Immortal, Invisible God Only Wise” gaat over God en zijn eigenschappen, legde Keller uit. “Amazing Love, How Can It Be?” gaat over een persoonlijke relatie met God. “How Firm a Foundation” gaat over de verbinding met God door zijn Woord, “Jesus Lives and So Shall I” geeft hoop op leven na de dood, en “For All the Saints, Who From Their Labor Rest” herinnert ons eraan dat alle heiligen eindelijk zullen worden samengebracht.

De herdenkingsdienst van Keller stond ook boordevol Schriftteksten – naast verzen in de opening en de zegen werden gedeelten uit Johannes 14, 1 Korintiërs 15, 2 Korintiërs 4, Romeinen 8 en Marcus 10 voorgelezen door leiders van vier Redeemer-campussen. Ze wezen allemaal op de komende
opstanding.

“We treuren, maar we treuren in hoop,” zei Tims middelste zoon en pastor Michael Keller ter afsluiting. Hij wees op een citaat van D. L. Moody in het programma: “Op een dag zul je in de krant lezen dat D. L. Moody uit East Northfield dood is. Geloof daar geen woord van! Op dat moment zal ik meer levend zijn dan nu; ik zal de heerlijkheid zijn ingegaan.”

“De komende wereld is stralender en beter en echter,” zei Michael. “We gaan hem weer zien in de nieuwe wereld, dus er is vreugde en genade en liefde en licht voor altijd. Laat dat je troosten, laat dat je steunen in alle dingen, nu en altijd.”

Origineel: https://www.thegospelcoalition.org/article/tim-keller-memorial-service/
Vertaald door Kees van Kralingen

 

Laad meer
Laden