Hoe kunnen wij Gods wil ontdekken voor ons leven?

Hoe kunnen wij Gods wil ontdekken voor ons leven? Hoe ontdek je Gods wil voor jouw leven? In een ‘volg-je-hart-tijdperk’ is dat een grote vraag, die ook betekent dat we extra alert moeten zijn dat we niet ‘stiekem’ of onbewust ons gevoel maatgevend laten zijn. Veel christenen beseffen dat er meer is dan alleen gevoel, maar worstelen met de vraag hoe je dan wel tot goede beslissingen of keuzes komt.

In dit artikel geef ik enkele korte richtlijnen over dit onderwerp. Het gaat hierbij om allerlei beslissingen in het leven waarbij de keuzemogelijkheden op zichzelf niet verkeerd zijn vanuit Bijbels standpunt. Voorbeelden zijn de keuzes voor een studie, beroep, werkkring, levenspartner enz.

Ik heb hiervoor twee bronnen gebruikt die mij vaak heel goed hebben geholpen. De eerste is een brief van John Newton, de auteur van het lied ‘Amazing grace’ (Opwekking 428). De andere is een boekje van Sinclair Ferguson, ‘Discovering God’s Will’ (Edinburgh: Banner of Truth). Zie ook een ander
recent boekje van de Amerikaanse voorganger Kevin DeYoung, ‘Just Do Something’ (Chicago: Moody Publishers, 2009).

De vrijheid in het gebed en de vrede die we ervaren als we God om een bepaalde zaak bidden is niet altijd een garantie dat een besluit naar Gods wil is.

Lessen van John Newton
John Newton begint zijn brief met te zeggen dat het vinden van Gods leiding nog heel lastig kan zijn voor Gods kinderen, ook al willen zij zich door de Heilige Geest laten leiden. Dit komt omdat Gods kinderen soms Gods leiding nog op een verkeerde manier zoeken. Hij verwoordt in zijn brief eerst een aantal manieren waarop je Gods wil niet moet zoeken:

Hoe kunnen we volgens Newton dan wel Gods wil leren kennen voor een bepaalde situatie? In het kort is zijn antwoord als volgt: God leidt Zijn kinderen door hen in antwoord op hun gebed het licht van Zijn Heilige Geest te geven, waardoor zij de Schriften meer gaan begrijpen en liefhebben. Het Woord en de Geest gaan samen. Daarom moeten we de Bijbel lezen en bidden om verlicht te worden door de Heilige Geest. Dat betekent dat we dan de Schrift gaan lezen en gedeelten daaruit in hun context gaan lezen. Op deze manier leren we Bijbelse principes, die we gaan begrijpen en toepassen in concrete situaties. Dit zal ons gedrag gaan bepalen. We gaan bijbels leren denken en handelen. Ons denken wordt dan vernieuwd (Rom. 12:1,2). Het Woord van Christus gaat zo in rijke mate in ons wonen (Kol. 3:16). Newton zegt: “Door het opnemen in hun gedachten van leringen, voorschriften, beloften, voorbeelden en vermaningen uit de Schriften, en hun levenswandel dagelijks daarmee te vergelijken, groeien zij in de gewoonte van het gebruik van geestelijke wijsheid, en ontvangen zij het vermogen om te beoordelen wat juist of onjuist is. Dit doen zij met een mate van bereidwilligheid en zekerheid zoals een muzikaal oor geluid beoordeelt.” Op deze manier leren wij te vertrouwen in verwachting en afhankelijkheid van God.

Kort gezegd gaat het om biddend Bijbellezen, maar dat niet alleen doen op het moment dat je Gods leiding voor een specifieke zaak zoekt. Biddend Bijbellezen is een dagelijkse praktijk die je denken en handelen voortdurend vormt en je zo de fijngevoeligheid geeft om in specifieke situaties Gods wil te ontdekken en daarnaar te handelen.

Richtlijnen voor ons handelen
Mede op basis van het boekje van Ferguson noem ik een aantal algemene richtlijnen en principes voor ons handelen:

Vervolgens zijn er Bijbelse richtlijnen om te kunnen vaststellen wat onze roeping is. Wij moeten zelf biddend tot beslissingen komen. Daarbij hebben we de leiding van het Woord van God en de verlichting van de Heilige Geest nodig. Daarnaast hebben we ook gehoorzaamheid nodig om God te willen volgen. Het is duidelijk dat dit naadloos aansluit bij de adviezen van Newton. Ferguson gaat ook in op de klacht van sommige mensen dat het vinden van Gods leiding zo moeilijk is. Maar is dat zo? Is het soms niet een zaak van (gebrek aan) gehoorzaamheid aan de duidelijk geopenbaarde wil van God? Wie wel gehoorzaam wil zijn, kan een aantal dingen doen of bedenken om in een situatie een keuze te maken of een besluit te nemen.

Hoe kom je tot een keuze of beslissing?

Tot slot: we moeten voor een bepaalde situatie waarin we een keuze moeten maken al deze aspecten in samenhang overwegen. We mogen deze elementen natuurlijk niet tegen elkaar uitspelen. Als we op deze manier biddend en in afhankelijkheid van God keuzes maken, mogen we ook vrede in ons hart hebben. Als we deze vrede ervaren is dat niet alleen maar een goed gevoel, maar zullen we ook op basis van bovengenoemde principes aan kunnen geven
waarom we vrede over een besluit hebben.

Hoe kunnen wij dus Gods wil ontdekken in allerlei concrete situaties? Hoe pakken we dat aan? Samengevat:

  1. Lees regelmatig in de Bijbel en luister naar goede Bijbelverklarende prediking in je gemeente. Dit helpt je om steeds meer Bijbels te gaan denken.
  2. Overweeg in een concrete situatie de richtlijnen voor ons handelen zoals hierboven gegeven voor zover van toepassing in de concrete situatie.
  3. Als je voor een keuze tussen verschillende mogelijkheden staat, maak dan een overzicht van deze mogelijkheden en geef voor iedere optie aan in hoeverre deze optie aansluit bij je gaven, wat de noden zijn, wat je wensen zijn en voor welke valkuilen je moet oppassen.
  4. Doe dit alles biddend om Gods leiding.