×

Lezen: Jesaja 43:1-7

Zijn vader zag hem in de verte al aankomen.
Hij kreeg medelijden en rende op zijn zoon af, viel hem om de hals en kuste hem.
Lucas 15:20b

Een van de verschillen tussen het derde en de eerste twee verhalen (in Lucas 15) betreft de onbaatzuchtigheid van de vader als hij zijn verloren zoon liefdevol en onvoorwaardelijk aanvaardt. Wellicht heeft Jezus met de eerste twee verhalen begrip willen kweken voor de plot van het derde verhaal. En daarmee natuurlijk duidelijk willen maken waar zijn hartelijke ontvangst van zondaars vandaan komt. Een herder die een schaap kwijt is en een vrouw die een flinke hoeveelheid geld kwijt is, gaan allereerst op zoek uit eigenbelang. Dát zoeken, díe blijdschap als het gezochte gevonden wordt, daar kan iedereen inkomen.

Jezus verklaart waarom Hij, de vleesgeworden liefde van God de Vader, onvoorwaardelijk zondaars ontvangt en met hen eet.

De vader ziet zijn berooide verloren zoon, die hem zo schofterig behandeld en liefdeloos verlaten heeft, in de verte aankomen. Is het gekrenkte trots, wraakzucht en woede die hem in beweging brengt? Nee! Diepe, lang ingehouden liefde breekt zich baan. Hoeveel dat de vader kost, zullen we later nog zien. Hier gaat het erom dat alleen vaderliefde kan verklaren waarom deze man zijn ontaarde kind zo onbaatzuchtig onthaalt. En daarmee verklaart Jezus waarom Hij, de vleesgeworden liefde van God de Vader, even onvoorwaardelijk zondaars ontvangt en met hen eet. Het farizese godsbeeld van een schuldeiser die met mensen een rekening te vereffenen heeft, klopt van geen kant en wordt door Jezus aan de kaak gesteld. Niet de wet, maar het evangelie heeft het laatste woord.

Zingen: Liedboek 436:1, 3

Noot van de redactie: 

Ga naar het overzicht van alle artikelen in de serie 30 x Lucas 15.

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit: Bijbels Dagboek 2015 (De Vuurbaak 2014).

Laad meer
Laden