×

In dit uur van mijn nood roep ik u aan,
want u geeft mij antwoord.
Geen god is u gelijk, Heer,
uw daden zijn zonder weerga.
Alle volken, door u gemaakt, komen
en buigen zich, Heer, voor u
en prijzen uw naam.
U bent groot, u doet wonderen,
u alleen bent God.

(Psa. 86:7-10, NBV)

Waarom zou je elke dag, dertig dagen lang (of misschien wel — ik hoop het — elke dag van de rest van je leven), tijd vrijmaken om bezig te zijn met Gods glorie? De meeste mensen hebben een druk bestaan. Bij alles waar je mee bezig bent, of mee bezig zou willen houden, kun je je afvragen: heb ik niet iets beters te doen? Heb ik niet iets beters te doen dan me bezig te houden met Gods glorie? Als ik de stemmen hoor van mensen in de Bijbel die Gods glorie hebben gezien, dan beluister ik in ieder geval één belangrijke reden die het de moeite waard maakt om je bezig te houden met Gods glorie. Je kunt ze samenvatten in twee woorden: focus en houvast.

Een moeilijke situatie kan je blik zo vernauwen, dat je vroeg of laat nergens anders meer aan kunt denken.

De bidder met wie we meeluisteren in de dagtekst voelt zich ‘verzwakt en arm’ (Psa. 86:1). Hij beschrijft het moment waarop hij bidt als ‘dit uur van mijn nood’. Verderop wordt duidelijk dat zijn leven in gevaar is: ‘een opstandige bende komt op mij af, met geweld bedreigen zij mijn leven’ (Psa. 86:14). Waarom zou iemand op zo’n moment zijn aandacht richten op Gods glorie, zoals je de bidder hoort doen wanneer hij zegt: ‘u bent groot’? Dan heb je toch wel andere dingen aan je hoofd? Inderdaad, dan heb je wel andere dingen aan je hoofd. En daar heb je in die situatie alle reden voor. Maar deze bidder is zich ervan bewust dat zo’n situatie je blik kan vernauwen, zodat je vroeg of laat nergens anders meer aan kunt denken dan aan die ‘andere dingen’. Het probleem is niet dat je aan die andere dingen denkt. Het probleem is dat je het risico loopt alleen nog maar aan die andere dingen te denken.

Je blikveld verbreden

De bidder wil voorkomen dat zijn blikveld zich versmalt tot zijn problematische omstandigheden. Dat is de reden waarom hij zich vastgrijpt aan Gods glorie. Je hoort dat niet alleen in de woorden ‘u bent groot’, maar ook in het woord alleen in ‘u alleen bent God’, en nog een keer in de uitspraak ‘Geen god is u gelijk, Heer, uw daden zijn zonder weerga.’ Zoals we verderop in dit dagboek zullen zien, horen deze woorden en uitdrukkingen bij het signalement van Gods glorie. Het besef dat zijn ‘Heer’ groot is, dat niemand aan hem gelijk is, dat hij alleen God is, oftewel: het besef van Gods glorie, zijn ‘onvergelijkelijke grootheid’ — dat is het wat hem focus en houvast geeft. Het helpt hem het hoofd boven water te houden, midden in een moeilijke situatie.

De focus en het houvast van Gods glorie heb je niet alleen nodig als het donker wordt in je leven.

Misschien herken jij je niet in de moeilijke situatie van de bidder. Denk dan niet dat Gods glorie jou niets te bieden heeft. De focus en het houvast van Gods glorie heb je niet alleen nodig als het donker wordt in je leven. Ook als je niets te klagen hebt, kun je er niet zonder. Niet alleen dingen waar iemand het moeilijk mee heeft, ook — of misschien moet ik wel zeggen: juist ook — dingen waar je blij en gelukkig van wordt, kunnen je vroeg of laat helemaal in beslag nemen. Ook als alles goed gaat, kan je blikveld versmallen. De focus en het houvast die Gods glorie geeft helpen je blikveld te verbreden, met God levensgroot aanwezig, en niet ergens aan de rand van je bestaan, of nog verder weg. Het voorkomt dat je nergens anders meer aan kunt denken dan aan omstandigheden waar je het moeilijk mee hebt, of aan dingen in het gewone bestaan waar je blij en gelukkig van wordt.

Noot van de redactie: 

De teksten in deze serie vormen een vingeroefening voor een dagboek dat later gepubliceerd zal worden (voorlopige titel: Onvergelijkelijke grootheid. Het Evangelie van Gods glorie, Uitgeverij Van Wijnen). Het voornemen is elke dinsdag- en vrijdagavond een nieuwe tekst online te zetten: een routebeschrijving halverwege de week, en dan nog een tegen het einde van de week.

Klik hier voor alle delen uit deze serie.

 

Laad meer
Laden