9-10 oktober 2023: conferentie 'Het Evangelie in een seculiere tijd'

×

Lezen: Lucas 15

Als iemand van u honderd schapen heeft…
En als een vrouw tien drachmen heeft…
Iemand had twee zonen.
Lucas 15:4a, 8a, 11b

Hoe vaak heb jij Lucas 15 al gelezen of horen lezen? In dertig korte stukjes verdiepen we ons in de boodschap van dit bekende hoofdstuk. Jezus vertelt hierin een gelijkenis, bestaande uit drie verhalen. Het eerste gaat over een mens met honderd schapen die er één verliest. Het tweede over een vrouw met tien muntjes waarvan er één kwijtraakt. Het langste verhaal gaat over een vader met twee zonen waarvan er één vertrekt. Tot op zekere hoogte lijken de drie verhalen variaties op één thema. Er gaat iets verloren dat wordt gevonden, en er is feest. Prachtige verhalen, duidelijke boodschap, toch?

Tot op zekere hoogte lijken de drie verhalen variaties op één thema. Er gaat iets verloren dat wordt gevonden, en er is feest. Prachtige verhalen, duidelijke boodschap, toch?

Wie goed naar Jezus luistert, valt iets merkwaardigs op. In de eerste twee verhalen wordt er gezocht en gevonden, maar in het derde verhaal wordt er niet gezocht. Twee verhalen eindigen met feest, het laatste met een woedende oudste zoon die niet wil feestvieren en buiten blijft staan. Wat wil Jezus ons daarmee zeggen? Hebben zijn luisteraars tóen deze ongelijkheid begrepen, en hoe dan?

Zoals Tim Keller in De vrijgevige God prachtig heeft beschreven, leidt deze gelijkenis, juist ook door de merkwaardige verschillen tussen de drie verhalen, ons recht naar het hart van het christelijk geloof. Wie dit boek al heeft gelezen of gaat lezen, zal – zonder dat ze steeds verantwoord worden – overeenkomsten kunnen ontdekken met de stukjes die nog volgen.

Zingen: Liedboek 50:2

Noot van de redactie: 

Ga naar het overzicht van alle artikelen in de serie 30 x Lucas 15.

Met toestemming van de uitgever overgenomen uit: Bijbels Dagboek 2015 (De Vuurbaak 2014).

Meest gelezen

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte

Laad meer
Laden